Hőszigeteljünk, de hogyan?
2012. június 01., péntek

Napjainkban a felújítási, korszerűsítési munkák során az egyik legjellemzőbb feladat a homlokzatok hőszigetelése. Házunk bebugyolálása nem egyszerű hóbort, valóban komoly összegeket megspórolhatunk már a következő téli gázszámlánkon.

A ház hőleadása szempontjából a homlokzat rétegrendi felépítése, annak hőátbocsátási tényezője döntő fontosságú, ám a ház minden felületén hűl, a tetőn, a padlón, az ablakokon, bár különböző mértékben, de úgyszintén. Ezekre mind gondolnunk kell. Ha nem támadunk minden fronton, az olyan, mintha télikabát mellé szandált húznánk, és úgy lépnénk ki a fagyos utcára. Ráadásul az egyes szerkezeteknek mások a követelményei, például egy tetőtérbeépítésnél a tető rétegrendjének magasabb funkcionalitásúnak kell lennie, mint a falazatnak. Ennek ellenére érdemes akkor is hozzákezdeni, ha nincs elegendő anyagi forrásunk a teljes körű hőszigetelésre, mert ha csak a falat szigeteljük, az is több a semminél, ám nagyságrendekkel jobb eredményt érünk el, ha minden lehűlő felülettel foglalkozunk.

Egy bizonyos határig alapszabályként igaz, hogy a falnak annál nagyobb a hőellenállása, minél vastagabb rajta a hőszigetelés (passzív házakon már olyan vastag, hogy szinte nem is kell fűteni), de ez nagyban függ a fal eredeti szerkezetétől. Például egy monolit betonfal majdnem kétszer annyi szigetelést igényel, amíg a kisméretű tégla szigetelésigénye valahol a kettő között van. Külső falnál a hőátbocsátási tényező szabvány szerinti megengedett értéke 0,45 W/m2K.* Ezt viszonyításként egy 6 cm polisztirol habbal, vakolattal ellátott, 30 cm-es B30-as falazat tudja. Az sem mellékes szempont, hogy milyen típusú szigetelést használunk. A hőszigeteléseket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk, az ásványi szálas anyagokra, mint a kőzet-, üveg- vagy az ásványgyapot, illetve a műanyag alapú habosított termékekre; mint az expandált és az extrudált (zárt cellás) polisztirol habok. De figyelni kell, mit hol használunk! Szerelt burkolatok alatti hőszigeteléseket kőzet- és ásványgyapotból szokás alkalmazni, például a jó tűzállósági tulajdonságaik miatt, viszont lábazatok hóhatárig való hőszigetelésénél, illetve talajszint alatti falak szigetelésénél mindenképpen az extrudált polisztirol hab ajánlható, mely zárt celláinak köszönhetően jól bírja akár a folyamatos nedvességet is. Ezzel szemben, ha a kőzetgyapot, vagy az expandált polisztirol hab ázik át, a hpszigetelő képessége csökkenhet.

TUDTA ÖN,
hogy a lakóházak energiaveszteségének 40-60%-a a falakon keresztül távozik?

Az apró részletekre sem árt odafigyelnünk, ha nem akarunk hőhidat beépíteni, például be kell fordulnunk a hőszigeteléssel az ablaksávba is. Műemlék épületeknél, vagy hasonló gazdagon díszített tagozatos homlokzatoknál viszont elképzelhető, hogy be kell érjük a tagozatok közötti sík tükrök vékonyabb hőszigetelésével. Bár lehetséges polisztirol habból kifaragni az osztópárkányt, de ez igen megnehezíti, megdrágítja a munkát. Alternatív megoldás lehet a belső oldali hőszigetelés. Ennek viszont, a lehetséges párásodás miatt van némi kockázata, csak igen körültekintően, speciális rétegrenddel, szakember segítségével érdemes alkalmazni.

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player