Nyílászárócsere
Mit tegyünk, ha huzatos a ház?
2012. június 14., csütörtök

Az utólagos hőszigeteléseket általában a falazatok feljavításával kezdődik. Ez rendben is van, de nem szabad a többi lehűlő felületről sem elfeledkeznünk, mert hiába van vastag hőszigetelés a falunkon, ha az ablakon befúj a szél...

Szinte ott vagyunk, ahol a part szakad. Egy régi ablaknál az egyrétegű üvegezésen, a rossz minőségű, vetemedett keret csatlakozásainál, ritkább esetben a tok és a fal kapcsolatánál is megszökhet a meleg. Azonnali, ideiglenes megoldásként a rosszul záródó ablakba megpróbálhatunk rögzítő szalagot ragasztani, jobb állapotban lévő, esetleg értékes műemléki keretekben kicserélhetjük az üvegezést, de természetesen az igazán hatékony megoldás, ha a teljes szerkezetet újra cseréljük.

A mai korszerű nyílászárók már egy nyílószárnnyal, hármas ütközéssel záródnak, ebből egy gumírozott, rugalmas ütközés. A cellás műanyag vagy ragasztott fa keretben lévő hőszigetelő üveg két 4 mm-es, szélei mentén légmentesen összefogott üvegtábla. Ha a két üveg között lévő 16 mm levegő hőszigetelő hatását fokozni akarják, a rést nemesgázzal, esetenként vákuummal töltik ki. A hőszigetelő érték tovább javítható a belső üvegtáblára felhordott Low-e bevonatokkal. Így egy ilyen üvegpár hőátbocsátási tényezőjét (jele: Ug) egészen 1,1 W/m²K-ig le tudják nyomni.

A választásnál mindig a teljes szerkezet tulajdonságát kell figyelembe venni, de egy jó minőségű műanyag, vagy faablak általában tudja az 1,1 W/m²K-t.

Öregebb faablakoknál általában a fa vetemedése okozza. Más a helyzet azonban a műanyag ablakokkal. Ha éppen nem felújításról van szó, fontos tudni, hogy az új építésű házak a talaj tömörödése miatt az első egy-két évben óhatatlanul megsüllyednek, helyezkednek.

A falak ezen mozgását a műanyag ablakok nem tudják követni, így az első télen még tökéletesen záródó ablakok a következő évben huzatosak lehetnek. Ilyenkor az elrendeződést követően mindenképpen utána kell igazítani, a gyártók ezt általában garanciális javításban vállalják is, az ablak vasalataival viszonylag könnyen orvosolni tudják. Más a helyzet, ha egy régi ház csúszik meg, netán térfogatváltó agyagtalajra épülve rendszeresen mozog. Ilyenkor tudnunk kell, hogy bár az ablakot kell igazítani, a hiba oka nem a nyílászáró minőségében keresendő.

TUDTA ÖN,
hogy egy hagyományos kapcsolt gerébtokos - egy tokban két keret - ablak U értéke 3,5-4,0 W/m²K körül van, szemben a ma elvárható 1,0-1,6 W/m²K körüli

Magán az ablakszerkezeten túl a kiegészítőkkel is tovább tudjuk javítani az adott határoló szerkezet tulajdonságait. Evidens, hogy ha télen lehúzzuk a redőnyt éjszakára, sokkal kevésbé hűl le a lakás. Egy huzatos ablak diszkomfortérzetét már egy vastag függőny is tudja ellensúlyozni. Nyáron az üvegre ragasztható fóliákon túl a megfelelő árnyékolással foghatjuk vissza a lakás túlzott felmelegedését. Nem mindegy azonban az árnyékoló tipusa, helyzete. Legjobb eredményeket a mozgatható, az üveg előtt, a külső oldalon lévő árnyékolókkal lehet elérni. Az üvegházhatás miatt jóval kevésbé hatékony, ha a reluxa vagy a függőny a belső oldalon van.

forrás: újHáz Takarékossági Kisokos

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player