Barkácsolás 2. rész: Szerszámok elhelyezése
2013. június 20., csütörtök

Az előző cikk arról szólt, hogy milyen egy jól felépített műhely, és mik a tartozékai. De hogy tudjuk ezeket a tartozékokat praktikusan elhelyezni? Fontos, hogy szükség esetén mindig szem előtt és jól elérhető helyen legyenek az eszközök.

Szerszámfal

Ha házépítésen törjük a fejünket, már a kezdetekkor érdemes egy mérleget tartani, hogy milyen eszközöket fogunk használni a háztartásunkban melyeknek helyet kell találnunk. Érdemes rendszerekben, munkatípusokban gondolkodnunk, később e szempontok szerint csoportosítani. Ugyan a panelban, vagy egy társasházi lakásban nincs lehetőség szerszámfal felállítására, de általában itt is van egy varázsfiók a szükséges kellékek elhelyezésére. Igaz itt általában minden ömlesztve található. Bár a helyszín nem is igazán ideális a barkácsolásra.

Mobil kampók a szerszámfalon

Az igények növekedésével csak gyűlik magunk körül a sok alkatrész, lom. Csavaranyák, biztosítékok, bútortartozékok, izzók, lámpák, kerti locsoló. Egy nagy kupacban ezek a dolgok mit sem érnek. Célszerű tehát mindent a témaköre szerint osztályozni. Faanyag a faanyaghoz, kapcsolók, konnektorok, melyek megmaradtak, vagy pusztán kicseréltük, de a "jó lesz még az fiam valamire, ne dobjuk ki!" elmélet alapján tartogatott elektromos szerelvények vagy azok részegységei valóban segítségek lehetnek egy napon mikor a szerelgetés mélyebb bugyraiba ereszkedünk.

Nagyi régi gyúródeszkája

Egy 15-os kulcs a kerékpár megjavításához. De hol is lehet? Nem okozhat többé problémát, ha szerszámainkat egy szerszámfalon helyezzük el. Természetesen létezik előre gyártott, és felszerelt szerszámfal is a piacon, de magunk is könnyen készíthetünk egyet. Nem is kell hozzá más, mint a nagyi régi gyúródeszkája, vagy valami hasonló masszív fatábla. Meg kell határoznunk, hogy milyen szerszámokat szeretnénk elhelyezni a felületen, majd egyenletesen kiosztani a pozíciójukat. Miután ezzel elkészültünk, egy pár szeg megfelelő elhelyezésével már kész is a szerszámfalunk.

Pár szeg, és kész a szerszámfal

Nyeles kerti eszközök, seprűk, lapátok. és a festőhenger hosszú nyele sincs jó helyen a sarokba támasztva. Erre is van több kiváló megoldás is, melyek a barkácsboltok polcairól, vagy az internetről könnyen beszerezhetőek. Ilyen például a görgős szerszámtartó, mely egyszerűen tiplivel téglafalra, vagy sima forgácslap-csavarral akár a pincepolc oldalára rögzíthető. Ez az egyszerű és olcsó szerkezet esztétikus elhelyezést biztosít a szerszámainknak és megakadályozza, hogy a seprű "haja" elfeküdjön.

Rekeszes csavartáska

Ha relatív kevés csavarral rendelkezünk, mindig kérdéses, hogy miben helyezzük el ezeket. Léteznek kiváló tárolóeszközök erre a célra, különböző mértékben, ahogy ezek az ábrákon is láthatóak. De ha nem akarunk pénzt költeni, kereshetünk a háztartásban megfelelő eszközöket ezen feladatok ellátására. A halkonzervek lapos doboza például megfelelően nehéz, és stabil. További nagy előnye még, hogy egymás fölé rakva kiválóan illeszkednek egymásba. Így akár 5-6 db is színültig töltve, megfelelő pormentes elhelyezési módot biztosít az apróbb eszközeink számára.

Cavartartók olcsón

Fröccsöntött csavartartók

A ritkábban használt eszközeinket akár a korábban vásárolt egyéb műszaki cikkeink dobozaiban is lehelyezhetjük. Fontos, hogy ezeket feliratozzuk, hogy ha keresünk valamit, gyorsan, belekukkantás nélkül is gyorsan egyértelmű legyen a doboz tartalma. Csak arra kell figyelnünk, hogy a kartondobozainkat feltétlen száraz helyen tároljuk.

 

oldal reklám 1
oldal reklám 2
oldal reklám 3
oldal reklám 4

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player